Så känner du igen piratkopior
I samband med sommarsemestern riskerar många konsumenter att drabbas av piratkopior. Det är ofta varor med dålig kvalitet och som medför risker för hälsa och säkerhet. När du är i en ny miljö är du också mer lättlurad. Var extra uppmärksam på turistfällor. Undvik spontanshopping och fundera på priset - är billigt bara bra? Vilka risker medför det att handla här?
Piratkopior är inte säkerhetstestade och har låga kvalitetskrav, det innebär att användandet av dem medför risker. Varor kan till exempel innehålla miljö- och hälsofarliga kemikalier. Piratkopior kan orsaka alltifrån bränder till hudproblem.
Elektronik, leksaker, smink, klockor och märkeskläder är varor som ofta förfalskas och säljs till attraktiva priser. Även kullager och reservdelar till bilar piratkopieras ofta. För att inte köpa produkter som du senare kan få problem med så finns några saker att fundera på. Och tänk på att om något är för bra för att vara sant så är det oftast inte sant.
Vem har tillverkat eller säljer varan?
Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända affärer. Du bör inte köpa kända märkesvaror som säljs på stranden, gator eller torg. Solskyddsmedel bör du handla på apotek, eller hemma innan en resa. Var uppmärksam på om butiken säljer många olika lyxmärken. Då är det sannolikt piratkopior. Spontanshoppa inte leksaker och andra produkter på stranden eller i anslutning till den. Det som verkar vara ett fynd kan i slutändan kosta betydligt mer än det smakar.
Vad har varan för kvalitet?
Undersök material och detaljer. På piratkopior är materialet ofta av sämre kvalitet. Titta noga på sömmar och etiketter. På piratkopior är de ofta felsydda och slarviga. Kolla så att varumärket är rättstavat och att inga detaljer i logotypen saknas. Kontrollera även foder och fickor. Insidan ska vara lika välgjord som utsidan. Förfalskare har sällan en bra bild av insidan av till exempel en väska eftersom de vanligtvis arbetar från fotografier.
Hur ser förpackningen ut?
Undersök förpackningen. Kontrollera att det är samma varumärke på förpackningen som på den köpta varan. Dyra modeprodukter säljs sällan med plastförpackningar. Kontrollera var produkten är tillverkad. Piratkopior av skönhetsprodukter och parfym kan ge svåra allergiska reaktioner. Be gärna den svenska distributören för varumärket, genom tillverkningsnumret på förpackningen, spåra om produkten är tillverkad i originalfabriken.
Är priset rimligt?
Var uppmärksam på priset på kläder, klockor och smycken. Är priset för bra för att vara sant så är det troligtvis inte heller sant. Jämför vad varan kostar i en äkta märkesbutik.
Kan du få kvitto?
Be alltid om kvitto och tänk på att varor som säljs av privatpersoner också kan vara förfalskade. Fråga var varan är köpt och be om kvitton och eventuella garantier.
Vad kan du tänka på om du handlar online?
Kontrollera att det finns kontaktuppgifter när du handlar online, en tydlig avsändare som du kan kontakta. Är du misstänksam så mejla gärna innan du handlar och fråga om produkten för att se att du får ett seriöst svar. Titta på hur webbadressen till webbsidan ser ut, verkar den logisk och rimlig nog för att tillhöra ett seriöst företag.
Fakta om piratkopiering
Piratkopiering är ett växande problem i Sverige och resten av världen och det blir allt svårare att skilja äkta varor från falska. Runt hälften av de svenska konsumenter som köper piratkopior blir lurade och tror att de köper original, motsvarande ett värde av 4,5 miljarder per år.