Olika nivåer av ägande och kontroll
Vi tänker oss upphandling av mjukvara för att beskriva de tre olika nivåer av ägande och kontroll som en upphandlande organisation kan behöva.
”Använda”
Står för att den upphandlande organisationen får använda en lösning, men inte själv utveckla den vidare. Det här är rätt nivå när man vill ha möjlighet att använda mjukvaran, men inte behöver tillgång till själva koden. Mjukvarukoden ägs av leverantören och man har endast möjlighet till användning genom en prenumeration eller någon annan typ av användarlicens.
”Ändra/dela vidare”
Innebär att man har tillgång till själva mjukvarukoden. Avtalet kan innehålla villkor för hur den upphandlande organisationen får ändra och göra tillägg till koden, och villkor för hur den upphandlande organisationen får licensiera mjukvaran vidare. Man kan också lägga på ett villkor om licensen ska vara exklusiv eller inte. Om den inte är exklusiv får leverantören sälja licenser till andra kunder, medan om den är exklusiv är den upphandlande organisationen ensam licenstagare.
”Överta”
Innebär att hela rättigheten överlåts till den upphandlande organisationen som därmed är fri att hantera den som de vill (den ideella delen av upphovsrätten kan dock aldrig helt överlåtas).
I fokus - om innovation och upphandling
Se seminariet "Mer innovation och lyckade upphandlingar i vården, immaterialrättens roll" med Charlott Galant PRV, Christina Wainikka, Svenskt Näringsliv, Charlotta Palmgren, Upphanglingsmyndigheten och Frida Smith, REgionalt Cancercentrum Väst.
Exempel på innovation i upphandling:
Upphandling av digital tjänst
Skellefteå kommun hade identifierat ett behov hos invånare med kognitiva funktionsnedsättningar. Ambitionen var att skapa förutsättningar för dem att kunna leva mer självständigt. Det fanns inga lösningar på den svenska marknaden så kommunen ville därför få fram en lösning.
Den ideella delen av upphovsrätten
Den ideella delen av upphovsrätten innebär förenklat att upphovspersonen har rätt att nämnas i samband med verket och att verket inte får kränkas.