Nordic Innovation Award 2025
2025 utses den första vinnaren av Nordic Innovation Award. Priset uppmärksammar nyskapande och hållbara lösningar kopplade till immateriella rättigheter som patent, varumärken och design. Instiftat av PRV och de nordiska immaterialrättsmyndigheterna, hyllar de innovationer som bidrar till en mer hållbar framtid – både regionalt och globalt.
Det svenska bidraget till Nordic Innovation Award: GreenIron
Torsdagen den 10 april koras vinnaren av Nordic Innovation Award i Köpenhamn. Flera högkvalitativa innovationer var nominerade, och juryns val är det sandvikenbaserade företaget GreenIron och deras innovation.
GreenIron har utvecklat en unik reduktionsteknik som använder vätgas för att framställa fossilfria metaller, inklusive järn, koppar, nickel och mangan med flera. GreenIrons teknik är en avgörande lösning för att minska stål- och metallindustrins klimatpåverkan, som idag står för cirka 30 procent av världens koldioxidutsläpp.
Juryn motivering
”GreenIrons patenterade och fossilfria teknologi är på god väg att möjliggöra en kraftigt minskad klimatpåverkan från världens metall-, gruv- och tillverkningsindustrier. Småskaligheten och att tekniken är modulär gör lösningen mycket lovande även för återvinning av metaller från avfall och restprodukter. Potentialen och effekten av denna teknologi är helt enkelt häpnadsväckande!”
Nordic Innovation Award är en ny utmärkelse som hyllar hållbar innovation kopplad till immateriella rättigheter som patent, varumärken eller design. Priset har instiftats av PRV och de övriga nordiska immaterialrättsmyndigheterna för att lyfta fram företags innovationer som främjar hållbar utveckling.
Genom att belöna företag och entreprenörer som både utvecklar innovativa lösningar och säkrar deras immateriella rättigheter, vill vi bidra till en hållbar framtid för Norden och världen. Vi firar företag vars idéer har potential att skapa en bättre och mer hållbar framtid, både i Norden och globalt.
Kriterier för nominering
Innovationsnivå
Innovationerna måste representera ett nytt och innovativt tillvägagångssätt, med användning av banbrytande vetenskap eller teknologi, unika metoder eller kreativa problemlösningsstrategier.
Hållbarhetspåverkan
Innovationerna bör ha en positiv inverkan på hållbarhet och bidra till ett eller flera av FN:s globala hållbarhetsmål.
Ekonomisk genomförbarhet och skalbarhet
Innovationerna bör utgöra grunden för en livskraftig affärsmodell och ha potential att skalas upp till flera geografiska områden inom Norden eller globalt.
Mätbara resultat och bevis på framgång
Innovationerna bör uppvisa tydliga mätvärden eller data som visar deras effektivitet och påverkan. Lösningar som redan har visat framgång, oavsett om det gäller försäljning, marknadsgenomslag, pilotprogram, fallstudier eller beprövade metoder, premieras.
Registrerad immateriell rättighet
Innovationerna måste grunda sig på registrerade immateriella rättigheter (patent, varumärken eller design) på relevanta marknader. De nordiska immaterialrättsmyndigheterna uppmuntrar värdet av strategisk användning av immateriella rättigheter och juryn kan beakta detta som ett ytterligare värde.
Den svenska juryn består av:
- Inga-Lill Andersson, Styrelsemedlem, SEPAF (Sveriges Patentbyråers Förening)
- Fredrik Egrelius, Enhetschef, patentenhet Kista 5, Ericsson AB
- Stina Lantz, VD för SISP (Swedish Incubators & Science Parks)
- Malin Mohr, Projektledare Entreprenörskap, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien
- Christina Wainikka, Policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv
- Christin Wendel, Affärsrådgivare på UU Innovation (Uppsala universitet)
Nordic Innovation Award 2026
Priset är öppet för alla små och medelstora företag samt startups som är baserade i Norden och som uppfyller följande villkor:
- Registrerad företagsenhet i Norden
- Mindre än 250 anställda vid ansökningstillfället
- Innehar minst en registrerad immaterialrätt
Ny chans att nominera till Nordic Innovation Award 2026 kommer i höst. Under nomineringsperioden har du möjlighet att nominera ditt eget eller någon annans företag.
Patent- og Varemærkestyrelsen Danmark, Patentti- ja Rekisterihallitus Finland,
Hugverkastofan Island, Patentstyret Norge, Patent- och registreringsverket, Sverige