En kamera filmar en fotbollsplan där en match pågår.
Foto: EUIPO

Fult spel: Europeiska fans tittar olagligt på sport och köper förfalskningar – miljardförluster för tillverkarna

I år är Europa centrum för allt som har med idrott att göra. Världen gör sig beredd för att se spektakulära mål under fotbolls-EM 2024, målfoton under Tour de France och segrar under de olympiska spelen i Paris.

När européerna förbereder sig för att titta på de största idrottsevenemangen kan miljontals av dem göra det olagligt. Enligt en studie från den europeiska immaterialrättsmyndigheten (EUIPO) om medborgarnas uppfattning och beteende hade 12 procent av EU:s medborgare skaffat tillgång till eller strömmat innehåll från olagliga källor för att titta på idrott. När det gäller ungdomar i åldern 15–24 år uppger över en fjärdedel (27 procent) att de använder olagliga onlinekanaler för att titta på idrott.

  • 14 procent av svenskarna skaffar tillgång till eller strömmar innehåll från olagliga onlinekällor för att titta på idrott, och siffran är 33 procent för ungdomar i åldern 15–24 år.
  • Av svenska ungdomar i åldern 15–24 år har 9 procent medvetet köpt förfalskad idrottsutrustning på nätet.

Stora evenemang, stora möjligheter till bedrägeri

Utöver sändningsrättigheterna i samband med stora idrottsevenemang finns immateriella rättigheter: från de ikoniska olympiska ringarna och toppidrottarnas namn och bilder, till tävlingsdeltagarnas idrottsutrustning och evenemangens officiella maskotar och souvenirer.

Men där det finns såväl pengar som miljontals åskådare och konsumenter finns det möjlighet för bedragare att sko sig. Alla typer av innehåll – inklusive idrottsevenemang – strömmas via internet, och EUIPO uppskattar att piratverksamhet inom alla medier genererar 1 miljard euro i olagliga intäkter varje år.

När vi väljer att inte betala rättighetsinnehavare för de sportevenemang vi tittar på så drabbar det inte bara välbetalda fotbollsspelare och rika fotbollsklubbar. Det drabbar också våra ungdomar och barns möjligheter att få tillgång till idrott. Det är din betalning som betalar för klubbars ungdomsverksamhet. På samma vis ligger det till med sportartiklar. Idrottsklubbar är beroende av sponsring från företag. När vi köper piratkopierade varor minskar vinsterna för företagen och rättighetsinnehavarna vilket i slutändan innebär mindre sponsring och mindre ungdomsverksamhet, säger Peter Hedin, Senior Policy Adviser hos Patent- och registreringsverket (PRV).

Effekten av försäljning av förfalskade varor i EU är betydande och orsakar totalt 850 miljoner euro i tappade intäkter per år – motsvarande 11 procent av den totala försäljningen i sektorn – enligt EUIPO:s beräkningar.

Förfalskning får allvarliga ekonomiska och sociala konsekvenser. Förutom att intäkter och arbetstillfällen går förlorade, leder kopior av lägre kvalitet till att företagens varumärkesanseende skadas, och i de europeiska ekonomierna finns en ökande skepsis mot investeringar i innovation, vilket är ett stort hot mot den fortsatta utvecklingen av en sund ekonomi.

Förfalskade varor innebär också allvarliga hälsorisker för konsumenterna eftersom de inte uppfyller de europeiska normerna för hälsa, säkerhet och miljöskydd. Förfalskad idrottsutrustning kan gå sönder i kritiska ögonblick och även innehålla giftiga eller på annat sätt farliga komponenter. Bara den fysiska piratkopieringen omsätter mer än 5000 miljarder kronor per år i världen enligt en studie av OECD och EUIPO.

Foul play: The high cost of IP infringement in sports - EUIPO (europa.eu)