
Innovationsupphandling skapar samhällsnytta – men kapaciteten måste stärkas
Regeringsuppdraget att främja nyttiggörande och kommersialisering av innovation är nu avslutat. I en gemensam slutrapport redovisar Vinnova, Upphandlingsmyndigheten och Patent- och registreringsverket insatserna som genomförts under perioden 2021–2025.
Resultaten visar att innovationsupphandling är ett kraftfullt verktyg – men att det finns utmaningar som måste lösas för att offentlig sektor fullt ut ska bidra till Sveriges ska kunna ta vara på innovationskraften i offentlig sektor.
Här är tre slutsatser från rapporten
- Innovationsupphandlingar blir fler – men är fortfarande ovanliga
Trots ett ökat intresse är innovationsupphandling ännu inte en självklar del i många organisationers vardag. Stödet som getts genom innovationscheckar har dock lett till att flera projekt gått vidare till upphandling och avtal med leverantörer.
- Kompetens är avgörande – och ofta personberoende
Många projekt visar att förmågan att arbeta strategiskt med innovation i upphandling är beroende av eldsjälar snarare än etablerade strukturer. Flera projekt har avslutats i förtid när nyckelpersoner lämnat sina roller.
- Rätt hantering av immateriella tillgångar är en framgångsfaktor
PRV:s insatser har lyft vikten av att strategiskt hantera immateriella tillgångar i offentlig upphandling. När detta görs rätt kan innovationer både skalas upp och kommersialiseras snabbare.
Under regeringsuppdragets gång fungerade Afori som en central arena och webbplats för att sprida kunskap om innovation i upphandling. Genom seminarier, kampanjer och praktiska vägledningar bidrog initiativet till att höja kompetensen hos både inköpare och beslutsfattare. Innehållet lever nu vidare som en del av Upphandlingsmyndighetens webbplats.
Mer om regeringsuppdraget, Afori och innovation i upphandlingar
Rapporten: Uppdrag att genomföra insatser för nyttiggörande och kommersialisering av innovation
Presentation av uppdraget på SOI-konfrens: ”Utmana upphandlingskulturen”: Upphandling24