Nytt skydd för produkter som kan kopplas till geografiska beteckningar

Från den 1 december 2025 har den som tillverkar hantverks- och industriprodukter kopplade till en geografisk plats möjlighet att ansöka om ett nytt skydd för sina produkter.

Det nya skyddet liknar skyddet för geografiska beteckningar för bland annat mat som redan finns idag och som gör det möjligt för producentföreningar att söka skydd för livsmedel kopplade till en viss plats och tradition. Till exempel polkagrisar från Gränna, Kalixlöjrom eller Skånsk spettekaka.

Det innebär att EU inför ett särskilt skydd för hantverk- och industriprodukter. För att namnet ska kunna skyddas som en geografisk beteckning måste hantverksprodukten tillhöra en viss geografisk plats. Produktens kvalitet, rykte eller andra egenskaper (tradition) ska ha koppling till den geografiska platsen, dessutom minst ett av produktionsleden.

Hantverksprodukter som kan omfattas av den nya lagen är till exempel bestick, textilier, smycken, glas och porslin.

Tanken är att skyddet ska stärka regioner, mikro-, små- och medelstora företag inom EU genom att de kan hindra andra från att använda namnet på deras produkter.

Den 1 december 2025 träder förordningen i kraft.

Delta i en enkät

Tillhör du dem som kanske skulle vilja söka skyddet? För att förbereda informationsinsatser kring det samlar EU just nu in synpunkter från dig och andra fram till 10 oktober 2024.

Till enkäten

Läs mer om geografiska beteckningar