Undvik piratkopior på semestern – detta ska du tänka på
I dagarna är det många svenskar som ser fram emot sommarledighet och trots svåra ekonomiska tider för många är det mycket som pekar på att utlandsresandet ökar. Under utlandsvistelsen finns en stor risk att man stöter på förfalskade varor. Det många inte känner till är att köp av piratkopior kan innebära både höga böter och till och med fara för hälsan. Vi har samlat några användbara råd och tips om du vistas på en plats där det förekommer mycket piratkopior.
Flera prognoser pekar på att utlandsresandet kommer att fortsätta ligga på samma nivå som tidigare år, trots hög inflation och stigande räntor. FN:s luftfartsorgan ICAO beräknar att efterfrågan på flygresor under 2023 kommer att ha återhämtat sig, och till och med öka något, jämfört med tiden innan pandemin.
– När utlandsresandet ökar blir vi också mer exponerade för förfalskade artiklar eftersom de finns i överflöd på många populära resmål i exempelvis Asien, säger Per Holgersson, senior rådgivare, Patent- och registreringsverket (PRV).
En tredjedel tycker att det är acceptabelt att köpa förfalskningar
Enligt en nyligen publicerad studie från Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO) tycker en tredjedel av européerna att det är acceptabelt att köpa förfalskningar när priset på den äkta produkten är för högt. När det gäller ungdomar anser hälften att det är okej. Detta trots att hela 80 procent håller med om att förfalskningar stödjer kriminella organisationer samt skadar företag och sysselsättning.
– Visst kan det var lockande att köpa till exempel ett par snygga solglasögon till ett billigt pris. Men innan du slår till är det bra att tänka en gång till. Förutom att du stödjer en industri utan insyn i hur tillverkningen går till eller vilken miljöpåverkan den har så får du heller ingen garanti eller möjlighet att lämna tillbaka varan om den skulle gå sönder eller om du är missnöjd med den. Att den dessutom sannolikt innehåller en hel del ämnen som inte är bra varken för dig eller klimatet är något man också bör ha med i beräkningen, säger Per Holgersson.
Köp av piratkopior kan leda till höga böter
Dessutom är det viktigt att känna till att i vissa länder är det olagligt att köpa piratkopior, vilket kan innebära höga böter för dig om du gör det. Var noggrann med att ta reda på vad som gäller i landet du handlar i. I Italien riskerar du till exempel böter på upp till 10 000 euro om du köper förfalskade varor och varorna beslagtas.
– Det kan vara bra att känna till att tullmyndigheterna i EU kan agera olika, där vissa länder ingriper även om de förfalskade varorna är för personligt bruk och har ett lågt värde, det kan alltså bli en dyr historia i slutänden, säger Henric Jonsson som är juridisk rådgivare på European Consumer Centre Sverige (ECC Sverige).
Piratkopierad kosmetika och solskydd som inte håller måttet
Kosmetika är en av de mest piratkopierade produkterna i den globala handeln, och kan medföra stora hälsorisker eftersom tillverkaren troligen inte respekterar kraven på innehåll, hållbarhet eller spårbarhet.
– Här gäller det att vara vaksam på exempelvis om priset är misstänkt lågt. Det finns exempel på hudkräm som innehållit kvicksilver, säger Elmira Tavoosi, senior utredare vid Läkemedelsverket.
Det är vanligt att solskydd säljs i strandbutiker eller liknande. För att vara säker på att få en bra produkt är Läkemedelsverkets rekommendation att ta med dig solskydd du köpt i Sverige. Produkter på den europeiska marknaden ska skydda mot både UVA- och UVB-strålning. För att få ett högt skydd mot både UVA och UVB bör du välja en produkt med SPF 50 eller 30 och smörja både rikligt och ofta.
Experternas tips inför sommarsemestern:
- Var uppmärksam på priset på kläder, smycken, klockor och kosmetika. Är priset för bra för att vara sant, är det oftast det.
- Hur ser sömmar, etiketter och förpackning ut? På en piratkopia kan sömmarna vara slarvigt sydda, etiketterna felstavade och förpackningen av sämre kvalitet.
- Undvik att köpa läkemedel av gatuförsäljare.
- Undvik spontanshopping av leksaker och andra produkter på stranden eller i anslutning till den.
- Handla solskyddsprodukter från apotek eller innan du åker utomlands.
- Var uppmärksam på om butiken säljer många olika lyxmärken. Då är det sannolikt piratkopior.
- Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända affärer.
Lär dig mer om piratkopior här.
För mer information, vänligen kontakta:
Erik Bukowski Per Holgersson
Tf. Pressansvarig PRV Senior rådgivare PRV
Tel: 0725-969541 Tel: 072-596 97 04
erik.bukowski@prv.se per.holgersson@prv.se