Officiella beteckningar

Du behöver ha tillstånd för att få använda en officiell beteckning i ditt varumärke, design eller i annan näringsverksamhet.

Statsvapen, statsflaggor, länsvapen och kommunala vapen är exempel på officiella beteckningar.

I Sverige har vi fyra statssymboler; stora och lilla riksvapnet, kunglig krona, Sveriges flagga.

Det kan även vara andra statsemblem, statliga kontroll- eller garantibeteckningar och uttryck som syftar på svenska staten och därför ger kännetecknet en officiell karaktär. Hit räknas till exempel beteckningarna Stats- och Riks-.

Ansökan om tillstånd för att använda officiella beteckningar som syftar på svenska staten

PRV är tillståndsmyndighet för användning i näringsverksamhet av svenska officiella beteckningar eller beteckningar som lätt kan förväxlas med sådana. Prövningen av tillstånd kan ske i samband med en ansökan om varumärke eller design, men den kan också göras utan koppling till sådana ansökningar.

Riksarkivet är remissinstans och de kan lämna utlåtanden i heraldiska vapenärenden till PRV.

Avgifter och betalning

När du ansöker om tillstånd att använda en svensk officiell beteckning ska du betala en ansökningsavgift enligt PRV:s avgiftslista. 

Lista med avgifter för varumärke 

Om PRV begär in ett utlåtande från Riksarkivet så tar de en avgift för sitt yttrande. Avgiften är för närvarande 600 kronor.
Riksarkivet skickar då en faktura till sökanden.

Mer information om statens officiella beteckningar och heraldik finns på Riksarkivets webbplats. 

Riksarkivets webbplats (extern webbplats) 

PRV har inte tillsynsansvar

PRV är inte tillsynsmyndighet för hur officiella beteckningar används på marknaden. Det finns heller ingen annan myndighet som har tillsynsansvar. Om du vill anmäla missbruk av officiella beteckningar så vänder du dig till Polismyndigheten.

Tillstånd som gäller andra vapen

Länsstyrelsen hanterar ansökningar om tillstånd som gäller landskaps-, läns-, eller häradsvapen och beteckningar som lätt kan förväxlas med sådana.

Kommunfullmäktige (eller den nämnd som de utser) hanterar ansökningar om tillstånd för kommunala vapen eller beteckningar som lätt kan förväxlas med sådana.

Andra länders och mellanstatliga organisationers vapen, flaggor, emblem och benämningar är också skyddade enligt internationella överenskommelser. De registreras ofta i WIPO:s databas.

Officiella beteckningar i lagen

Läs mer om officiella beteckningar här:  

Lag om skydd för vapen och vissa andra officiella beteckningar hos Riksdagen 

Förordning om vissa officiella beteckningar hos Riksdagen