Förpackningsframgång
Erik Wallenberg hade nyss börjat sitt jobb som laboratorieassistent på Tetra Pak, då han en dag blev ansvarig för hela laboratorieverksamheten. Hans chef, Ruben Rausing, gav honom uppdraget att ta fram en ny mjölkförpackning.
Förpackning av papper
Mjölkförpackningen skulle tillverkas i papper, som föregångarna i USA. Erik Wallenberg gick hem och började fundera. Till slut lyckades han komma fram till en lösning, en modell där förpackningarna skulle tillverkas ur ett enda stycke, en trekantig Tetraeder.
Billig tillverkning – ett krav från staten
Mjölkförpackningen var billig att tillverka, vilket var ett krav från staten som ville hålla mjölkpriserna nere. Förpackningen blev en succé världen över. Det blev lättare att transportera mjölken långt, något som man saknat i stora länder som till exempel Sovjetunionen.
Stora guldmedaljen
Till en början var det inte Erik Wallenberg som fick ta emot berömmelsen, eftersom det inte var hans namn som stod på den inlämnade patentansökan. Men 1991 fick han ta emot Ingenjörsvetenskapsakademiens stora guldmedalj för sin idé och insats för utvecklingen av förpackningssystemet.
Fortsatt framgång
Företaget Tetra Pak fortsatte att produktutveckla, Ruben Rausing ville lyckas i förpackningsindustrin. 1963 lämnades en ny patentansökan in, nämligen den förpackning som än idag har sin plats på våra frukostbord, Tetra Brik. Med den kom också Tetra Paks verkliga framgång.