Förläggarnas roll
Förläggarna ger ut och marknadsför spel och investerar i projekt och spelutvecklare.
En förläggare kan hjälpa dig med allt från rådgivning och styrning av spelutvecklingsprocessen, finansiering och distribution till marknadsföring av spelet i olika kanaler.
För att sprida spelet köper förläggare reklam och kontaktar media.
I takt med den ökande möjligheten att sprida spel digitalt kommer nya slags förläggare fram. De hjälper dig att nå ut direkt till spelare via communities, bloggar och sociala medier. Dessa förläggare är oftast inriktade på spel i en lägre priskategori.
Vad kan en förläggare hjälpa till med?
- Finansiering av spelproduktionen
- Marknadsföring
- Kompetens och know-how
- Produktutveckling
- Stöttning av en produktionsplan
Vad brukar en förläggare kräva?
- Att all upphovsrätt till spelet ska överföras till förläggaren.
- Optioner på att kunna finansiera och förlägga uppföljningsspel (sequels) om spelutvecklaren får behålla upphovsrätten till spelet.
- Kreativ kontroll och bestämmanderätt över spelets utformning, åldersklassificering, produktionsplan, godkännande av delleveranser och marknadsföring.
- Alla intäkter från spelet till dess att ditt företag har tjänat in spelutvecklings- och marknadsföringskostnaderna. Efter det fördelas intäkterna efter ett individuellt royaltysystem.
Välj en förläggare som
- är specialiserad på den sorts spel du utvecklar. Ofta är förläggare särskilt inriktade på antingen mobilspel, PC-spel eller konsolspel och har djup kunskap inom sin nisch.
- har kunskap om rätt spelplattform och distribution, som till exempel App Store, Google Play eller Steam.
- har bäst kunskap om den geografiska marknad som passar ditt spel.
- har gott rykte i branschen. Kontakta gärna andra spelutvecklare som förläggaren har jobbat med tidigare för rekommendationer.
Att tänka på
- Läs hela avtalet.
- Vad är du villig att avstå för att få finansiering för ditt spel? Till exempel upphovsrätt, kreativ kontroll och intäktsfördelning. Se bara till att du inte skriver bort din rätt att vidareutveckla dina kreativa idéer och koncept!
- Kontakta en sakkunnig och oberoende jurist för att diskutera avtalet du ska underteckna.
- Alla avtal går att förhandla, mer eller mindre. Våga ifrågasätta och föreslå ändringar.
- Skriv aldrig på något du inte helt förstår.