Du som är doktorand eller forskare
Som forskare producerar du immateriella tillgångar i form av till exempel uppfinningar, design, kunskap, vetenskapliga metoder, mjukvara, arbetssätt och mätmetoder. Vi har samlat information om immateriella tillgångar och immaterialrätt som är speciellt viktiga för dig som är forskare eller doktorand.
Immaterialrättsdata – viktig information för din forskning
Patent, designskydd och varumärkesskydd är ensamrätter som registreras. Informationen om ensamrätterna samlas i databaser som är publikt tillgängliga. Med hjälp av denna information kan du komplettera och förbättra din omvärldsbevakning inom ditt forskningsområde.
Mer om vilken nytta du som forskare kan ha av immaterialrättsdata
PRV:s utbildningar för doktorander och forskare
PRV föreläser för doktorander och forskare på svenska lärosäten, ofta i samarbete med lärosätets innovationsstöd.
Mer om utbildningar för doktorander och forskare
Nyttiggörande av forskning
Som doktorand och forskare på ett svenskt lärosäte har du ansvar för att dina resultat kommer till nytta. Det kan göras på olika sätt, men framgångsrikt nyttiggörande förutsätter alltid strategisk hantering av dina forskningsresultat, det vill säga av dina immateriella tillgångar.
Mer om nyttiggörande av forskning
Forskare berättar
Finns det liv på mars?
Matsvinn blir ny textil
Varje år slängs 80 000 ton bröd i svenska matbutiker. Forskare vid Högskolan i Borås har uppfunnit en metod som omvandlar brödsvinn till anti-bakteriella fibrer som kan användas till nya hållbara textilier i kläder och plåster. Till sin hjälp har de… svamp.
CoMush projektet – svampar till mat och bränsle
Världen står inför stora utmaningar. Två av dem är att vi behöver mer mat och biobränsle. På SLU i Umeå har Shaojun Xiong i samarbete med Biosteam AB patenterat två metoder där matsvamp kan produceras kostnads- och energieffektivt, vilket hjälper till att producera biobränsle på ett mer hållbart sätt.
Hur kan vi få forskningen ut i samhället?
Staffan Enting, VD för Högskolan i Halmstad Innovation AB tror att akademin måste värdera nyttogörandet mer och kalibrera om sina mätinstrument för att uppmuntra det. Sedan tror han att näringslivet behöver förstå värdet av språk-, beteendevetenskap och psykologi kopplat till innovation.
Forskningsinfrastrukturer – platser där immateriella tillgångar skapas
Viktiga forskningsresultat, eller bidrag därtill, uppstår ofta på forskningsinfrastrukturer. Vem har egentligen rätten till resultaten? PRV fick i mars 2022 möjlighet att bidra med en bakgrund om immateriella tillgångar och immaterialrätt på en workshop där föreståndarna för KI:s core-faciliteter diskuterade frågorna. Jag fångade efteråt upp Karin Dahlman-Wright för en intervju.
Molecular Attraction – svensk uppfinning kontrollerar världens dödligaste djur och räddar människoliv
Forskarna bakom Molecular Attraction har kommit på en metod för att utrota sjukdomsspridande myggor på ett hållbart och miljövänligt sätt. Nu planerar de att ta sin produkt ut på marknaden med hjälp av licensiering av sina patent.
Spacerpad –underlättar för kvinnor i tredje världen
Fattiga kvinnor i tredje världen har ofta dålig tillgång till vatten och exklusiva engångsbindor. Nu har svenska textilforskare i Borås utvecklat ett material som är lika lätt som vanliga mensskydd men går att återanvända efter tvätt.
Lundatex: ”Det är i patenten som värdet på forskningen manifesteras”
Kombinera en kirurg och en professor med bakgrund i teknisk fysik och matematik. Lägg till en textilforskare. Ge dem ett olöst problem inom sårläkning. Resultatet blir Lundatex, en patenterad teknik för bandage som alltid ger rätt tryck.
Oxeon - från Chalmers till Mars
Ett textilmaterial som vävs med band i stället för med trådar, som är ultralätt, superstarkt och som ger världens tunnaste armeringstyg med bästa kvalitén, det är svenska Oxeons patenterade produkt TeXtreme. Med sin unika vävteknik för kolfiber har företaget via Chalmers Entreprenörsskola tagit sig hela vägen till Mars.
Kraftens hus – social innovation som ger stöd till cancerberörda
Var tredje person i Sverige får någon gång en cancerdiagnos. Som tur är kan många idag behandlas, dock ibland med kroniska rehabiliteringsbehov som följd. Kraftens hus är resultatet av social innovation med målet att hjälpa cancerdrabbade med att ha ett fungerande vardagsliv.
Ludea – hjälper hemmasittare att upptäcka sin potential
Unga hemmasittare som befinner sig i en gråzon mellan studier och arbete är ett växande samhällsproblem i hela Sverige. Företaget Ludea använder spel och spelkultur som motivationskraft för att hjälpa spelintresserade unga som varken arbetar eller studerar, att hitta sin plats i samhället.
Solartes fångar solens energi
Chalmersforskning i tillämpad kemi ligger till grund för företaget Solartes som just nu tar steget från laboratorium till produkt. En spännande resa som även har krävt innovativt tänkande kring immaterialrätt.
2D fab gör framtidens material
Starkare än stål, hårdare än diamant och leder ström bättre än koppar. Grafen, vår tids superstjärna på materialscenen, spås en lysande framtid. Sundsvalls-företaget 2D fabs förbättrade tillverkningsteknik av ämnet föddes ur forskning på Mittuniversitetet.
Research2Business 100-listan
Fredrik Nikolajeff, professor i medicinsk teknik på Luleå tekniska universitet, med team försöker ta fram en tidig diagnostik i kampen mot Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Hör på vilket sätt deras projekt gynnades av medverkan på Kungliga Ingenjörsvetenskaps Akademins R2B-100-lista.