Upphovsrätt på musik
Nästan all musik omfattas av upphovsrättsligt skydd. Det betyder att den som har skapat en låt, text eller melodi har ensamrätt att bestämma hur denna musik eller text får användas.
Upphovsrättslagen ger alla låtskrivare, musiker och kompositörer ensamrätt till sin musik. På så sätt kan deras ekonomiska och ideella intressen skyddas och tillvaratas.
Ekonomisk rätt och ideell rätt
Ensamrätten att bestämma när och hur en låt ska användas ger upphov till en ekonomisk rättighet. Till exempel, när ett musikstycke framförs offentligt eller spelas in och kopieras, har upphovspersonen rätt till ersättning.
Ensamrätten innefattar även en ideell rättighet. Detta innebär att upphovspersonen ska nämnas vid namn vid användning av låten, och att låten inte får ändras eller utnyttjas på ett för upphovspersonen kränkande sätt i fel sammanhang.
När någon använder din musik utan tillstånd
Den som har skapat en låt bestämmer alltid av vem och när den får användas, den så lkallade ekonomiska rätten. Den ideella rätten innebär att upphovspersonen till låten ska nämnas vid namn när den spelas och att upphovspersonen ska ge tillstånd till i vilket sammanhang låten får användas.
Att sälja sin musik
Du kan sälja din musik till någon annan som vill använda den. Då ä det viktigt att skriva ett avtal där det tydligt framgår hur din musik får användas. Det är det som är upphovsrätten att du som upphovsperson bestämmer hur någon annan får använda din musik.
Att fråga om lov
Om du vill använda någons låt i din marknadsföring, gör så här:
- Kontakta musikförlaget. Vilket du ska vända dig till kan du ofta hitta på nätet, eller genom att kontakta STIM. Om låten inte ligger på ett förlag ska du kontakta upphovspersonen (den som skrivit låten/texten).
- Skriv ett licensavtal ihop med förlaget/upphovspersonen som beskriver användningen: var, hur, när och hur mycket ska musiken användas?
- Om du inte ska spela in en egen version av låten, utan vill använda en särskild inspelning så kan du även behöva skriva ett avtal med skivbolaget som äger rättigheterna till inspelningen. Vilket skivbolag som artisten ligger på finns oftast online eller så kontaktar du IFPI. Om låten är egenutgiven (dvs. av artisten som framför låten), kontakta artisten.
- Upphovspersonen respektive artisten har alltid den ideella delen av upphovsrätten och förslaget kan behöva fråga dem om det godkänner användningen av låten.
Ta reda på mer
Vill du använda någon annans musik, eller få ersättning när din musik används? Läs mer om musik och upphovsrätt för musikanvändare och upphovspersoner.