Flybag – designskyddad fiskelycka
När det nappar som bäst vill du ha med dig allt du behöver i forsen, men inte för mycket. Tobias har designskyddat flera delar av sitt flugfiskesystem som han säljer online. Nu hoppas han på napp bland flugfiske-älskarna.
Till vardags är Tobias Allanson produktionsdesigner och skapar stora scenografier för filminspelningar. Men när kamerorna slocknat funderar han över nästa fisketur.
– Jag började flugfiska för en sådär tio år sedan, så mitt intresse kom rätt sent. Visst kan jag spinnfiska ibland, men flugfisket är det jag brinner för.
Det är laxen man vill ha. Den svåraste och största av dem alla. Vår och höst går det att fiska, men särskilt en åtråvärd vecka på våren nappar det som bäst. Då stiger laxen i älvarna och de största, blankaste och vackraste fiskarna passerar kanske just ditt fiskeställe.
– Det är så mycket mer än bara att fånga fisken i flugfiske. Så här års binder man flugor för fullt. Alla försöker lära av varandra och samtidigt hitta sitt eget sätt att få fisken att hugga.
Slaktad handväska
Trots att det är ett fritidsintresse som omger sig med mängder av utrustning, noterade Tobias tidigt att det saknades bra väskor att ha med sig ut i älven.
– Du vill ha med dig precis det du behöver ut i forsen, för att slippa vada tillbaka så lite som möjligt. Men många väskor är otroligt stora och klumpiga. De fastnar och är i vägen när du har allt på bröstet. Därför började jag skissa på ett system för att förvara sina flugor och de nödvändigaste produkterna med enkel åtkomst på bröstet.
Han har en bakgrund som art director på reklambyrå, så att rita låg nära till hands. Flickvännens handväska klipptes i bitar i skissarbetet, men arbetet tog förnyad fart när han stötte på det perfekta materialet.
– Jag hittade ett material som har exakt rätt egenskaper. Det är en blandning mellan nermalt spill-läder och naturgummi. Det är vattentåligt och har rätt mjukhet för konstruktionen.
Designskydd mot konkurrenter
Det är inte första gången Tobias Allanson uppfinner något. Tidigare har han sökt patent på ett magnetiskt halsband för bits. Därför har han också valt att designskydda delar av fiskesystemet som han döpt till The FlyBag System.
– Konstruktionen är så smart att det är svårt att åstadkomma samma funktionalitet utan att tydligt härma den här formen, därför tror jag designskyddet kan fungera bra. Det kommer inte att bli alltför enkelt att kopiera mig hoppas jag.
Förutom två olika väskor, har systemet ilägg och förvaringskassetter så att man kan hålla ordning bland sina flugor, tippets och enkelt byta ut de man vill ha med sig ut.
Svårt att vara först
När han uppfann magnethalsbandet upptäckte han hur svårt det var att få en distributör när du är liten och bara har en produkt. Projektet stöp när han inte lyckades komma ut i butiker och att produkten var för liten för att det skulle vara värt att sälja den själv på nätet.
The FlyBag System tänker han dock ta hela vägen själv, som han säger. Produktionen har han i Sverige och webbutiken theflybag.fish startade han 2023.
– Det är alltid svårt att vara först på en marknad. Jag har gett bort många exemplar till fiskeguider och många gillar produkten. Min tanke är att först arbeta med svenska marknaden, ta lärdomarna härifrån, och sedan expandera till andra marknader.
Intervjun gjordes 2024. Foto: Tobias Allanson, theflybag.fish
Testa ditt företag
I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:
PRV-skolan online för dig som vill veta mer
Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten