Lindhe Xtend - skapar rörlighet med hjälp av patent
Vad skulle du göra om du förlorade benen och inte längre kunde röra dig i naturen? När det hände Christoffer Lindhe utvecklade han en flexibel protesfot. Med hjälp av patent, design- och varumärkesskydd har han tagit protesen till en internationell marknad.
2006 förlorade Christoffer Lindhe båda benen och ena armen i en tågolycka. Det blev startskottet för företaget Lindhe Xtend som utvecklar och säljer användarvänliga och flexibla proteser och tillbehör. Christoffer tävlingssimmade på elitnivå och bestämde sig för att fortsätta vara aktiv, bland annat genom att delta i Paralympics i Peking 2008 och London 2012. Men i vardagen var det svårare. Att gå utomhus visade sig vara en utmaning. Christoffer provade många olika protesfötter, men hittade ingen som var riktigt bra.
Eftersom han ville kunna vistas ute och inte vara beroende av rullstol började han utveckla en egen fotprotes. Utvecklingen ledde till en protesfot med större vridförmåga i sidled. Den rör sig mer som en mänsklig fot än andra protesfötter och anpassar sig till underlaget om man trampar på något ojämnt.
Skyddar funktion, utseende och namn
Att utveckla medicintekniska produkter så som proteser är en process som både tar tid och kostar pengar, och då är det såklart viktigt att ha en strategi för hur de värdefulla tillgångarna ska tas om hand.
– Vi söker patent på alla produkter som vi utvecklar, och kompletterar med designskydd. På så sätt har vi både funktionen och utseendet skyddat. Vi har även varumärkesskyddat Xtend, vilket är ett namn som vi använder på alla våra produkter, säger Christoffer.
Internationell marknad
Med tanke på de höga startkostnaderna som det innebär att utveckla proteser blev den svenska marknaden för liten för att få den ekonomiska kalkylen att gå ihop. Därför satsade Lindhe Xtend internationellt från start.
– Vår allra första försäljning gick till Norge. Vi har hela tiden blickat utåt och framåt. Under 2020 startade vi vår USA-satsning. Alla våra patent är aktiva i USA och Europa. Det är våra två största marknader, men vi är även aktiva i Kanada, Japan och Australien, berättar Christoffer.
Välgranskade och starka patent
Det finns flera möjliga vägar att gå när man vill söka patent, speciellt om patentet ska gälla i flera länder. Lindhe Xtend tar hjälp av en byrå som är expert på patentansökningar.
– Vi börjar alltid med att söka patent i Sverige, och går sedan vidare med en PCT-ansökan. Då brukar vi också passa på att byta granskande myndighet för att få en ännu bredare granskning. Till sist går vi vidare med ansökan till de länder där patentet ska gälla. När vi väl får våra patent anser jag att de är välgranskade och starka, säger Christoffer.
Svensk innovation slår starkt
Efter att ha befunnit sig på en internationell marknad i flera år har Christoffer märkt att svensk innovation är något som slår starkt på många marknader utomlands.
– Det är inget vi kan skydda, men vi använder oss av det, och framhäver det. Sverige har en fin historia av protesutveckling som vi är stolta över att vara en del av, säger han.
Intervjun gjordes 2022.
Testa ditt företag
I testet får du hjälp att hitta dina immateriella tillgångar:
PRV-skolan online för dig som vill veta mer
Vad behövs för att jag ska få ett varumärkes- eller designskydd? Vad innebär det att ha ett patent? Och vad krävs för att något ska ha upphovsrätt? I PRV-skolan får du kunskap om immateriella tillgångar och rättigheter, tillsammans med intressanta exempel från verkligheten
Bild: Lindhe Xtend