Uppfinnareföreningar – bra hjälp på vägen
Kontaktnät, värdefull hjälp och inte minst erfarna att dela resan med. För den som vill göra verklighet av en idé kan en uppfinnarförening vara till ovärderlig hjälp. Lena Nyström, ordförande i Göteborgs Uppfinnareförening, vet av egen erfarenhet hur det är att starta från noll med bara en bra idé.
Tänk om det fanns ett smart sätt att säkra dryckesbackar som lastas på pall? Frågan fick ett svar från uppfinnarnätverket i landet när Lena Nyström i Göteborg kom på Pro Fix. Idag är hon pensionerad biomedicinsk analytiker och ordförande i den föreningen som en gång i tiden hjälpte henne att förverkliga en av sina idéer.
– Jag glömmer aldrig när jag första gången kom till ett av föreningsmötena och en kvinna kom fram, tog mig i hand och sa välkommen. Det betydde så mycket att ha några med erfarenhet att bolla med.
Idag hjälper hon till att organisera det mesta i den ideella föreningen med runt 300 medlemmar. Årsavgiften ger tillgång till regelbundna möten med föreläsningar samt ett nätverk av konstruktörer, entreprenörer, jurister och andra med egen erfarenhet av uppfinnande som vill bidra.
Sekretessavtal i föreningen
Alla medlemmar i föreningen har skrivit på sekretessavtal, vilket gör det tryggt att ställa frågor och anlita andra, där man i många fall också har rabatt som medlem, berättar Lena Nyström.
– Som uppfinnare är man ofta väldigt ensam med sina idéer. Då är rådgivning och ett kontaktnät som kan hjälpa dig på vägen guld värt. Vi bjuder gärna in andra föreningar att delta i våra möten och ta del av den kunskap vi erbjuder.
Sverige har en lång tradition av uppfinnareföreningar – den första, Svenska Uppfinnareföreningen, startades 1886 av ballongfararen, äventyraren och patentingenjören Salomon August Andrée. Göteborgs Uppfinnareförening GUF startade 1982 och är en av landets största.
Lena reflekterar över hur utmaningarna för uppfinnare har förändrats genom åren.
– Förr var det svårt att ens hitta information om hur man skulle gå tillväga med en uppfinning. Idag är det lättare att söka information, men utmaningarna har också blivit fler. Det går snabbare och är mer komplext. En uppfinning kan snabbt spridas med en knapptryckning om man inte hanterar allt med försiktighet innan man har skyddat sin uppfinning.
Stöd behövs till alla idéer
Just nu upplever hon och andra inom uppfinnar-sfären hur stora resurser går till att nyttiggöra svensk forskning.
– Det är jättebra. Samtidigt innebär det att mindre resurser kommer fristående uppfinnare till del. Bidrag och annat stöd som föreningar och uppfinnare tidigare kunde söka från bland annat Vinnova och Almi har till största del försvunnit.
Hennes och kollegornas arbete i de ideella föreningarna blir därför ännu viktigare än tidigare.
– Sverige behöver så mycket innovation som möjligt, och vi måste initialt stödja både små och stora idéer för att de mest livskraftiga ska kunna utvecklas vidare. Det är viktigt att vi inte bara satsar på akademisk forskning, utan också ger utrymme för de fristående uppfinnarna, som ofta står utanför de etablerade systemen som finns kopplade till akademin. Annars riskerar vi att förlora viktig kreativitet och det som kan skapa möjligheter för Sveriges framtid.
En av de största fördelarna för dagens uppfinnare, enligt Lena, är den tekniska utvecklingen inom bland annat prototyptillverkning.
– Förut tog det tid och var dyrt att ta fram en prototyp. Idag, med 3D-printning, kan du snabbt göra förändringar och få ut en ny version dagen efter. Det har revolutionerat uppfinnarnas arbete.
Flera framgångshistorier
Genom åren har GUF hjälpt många uppfinnare att utvecklas och lyckas. Ett exempel är Sara Serray som driver Wellibites:
– Vi coachade henne från dag ett. Hon hade en tydlig vision, men behövde stöd i processen framåt. Idag är hennes produkt väletablerad såväl inom Sverige som utomlands och man kan verkligen säga att hon är ett praktexempel på vad rätt mentorskap kan göra, säger Lena Nyström.
Lena poängterar att uthållighet och rätt stöd är nyckeln till framgång.
– Vi har medlemmar som Birger Ericsson, uppfinnaren bakom färgborttagningsprodukten Speedheater, som säger att han önskar att han hade känt till GUF när han började. Det hade sparat honom många problem längs vägen.
Hon avslutar med att uppmana alla som har en idé att ta det första steget och kontakta sin lokala uppfinnareförening.
– Det är ofta det svåraste, att våga gå in genom dörren. Men när du väl är där, finns det alltid någon som står redo att hjälpa dig vidare.
Göteborgs Uppfinnareförening
Antal medlemmar: Ca 300
Medlemsavgift: 400 kr per år, ungdomar under 25 år betalar 250 kr.
Kontakt: Sök efter din lokala uppfinnareförening online eller via Svenska Uppfinnareföreningen www.uppfinnare.se
Intervjun gjordes 2024.